19 maart 2024

Waarom weer wasbare luiers?

Heel vroeger was er weinig keuze. Als babyluier werd een lap katoen gebruikt, die werd gevouwen en met veiligheidsspelden vastgezet. Als die luiers vuil waren, werden die gewassen en weer opnieuw gebruikt. Daarom de naam wasbare luiers. Zoals de naam al aangeeft, is de wegwerpluier voor eenmalig gebruik. Als die vuil is, dan wordt die in de vuilnisbak gegooid. Door het toenemend besef, dat de wegwerpluier een grotere belasting voor het milieu is en ook omdat de wasbare luier is verbeterd ten opzichte van het verleden, zijn de wasbare luiers weer in opkomst.

De wegwerpluier

Voor de wegwerpluier wordt plastic, papier (houtpulp) en zogenoemde SAP-korrels gebruikt. SAP staat voor Super Absorberend Polyacrylaat en zijn dus synthetisch. Voor papier worden bomen gekapt en dat kappen kost energie en er is sprake van watervervuiling. De basis voor de SAP-korrels en plastic is aardolie. Olie wordt verbruikt, dat betekent dat die niet meer terug te winnen is. Zowel de winning als de bewerking van aardolie zijn een belasting voor het milieu. Het maken van de luiers en hun verpakking vergt energie. Gedurende de laatste 25 jaar is de samenstelling van de wegwerpluier wel veranderd: minder houtpulp en meer SAP-korrels. Er zijn al luiers die alleen uit plastic bestaan. Ze zijn ook minder belastend voor het milieu geworden door hun lagere gewicht.

De wasbare luier

De materialen die onder meer voor het maken van wasbare luiers worden gebruikt, zijn hennep, bamboe, wol, microvezel, fleece en natuurlijk katoen voor de binnenkant. Voor de buitenkant die waterdicht is, wordt een stof gebruikt die wordt gelamineerd met wol of PUL (Polyurethane Laminated Fabric). Er zijn een- en tweedelige wasbare luiers. Het eerste type kan uit een geheel bestaan en ook zo worden gewassen of beperkt uit elkaar worden genomen. De tweedelige luiers hebben een binnenluier van vochtabsorberend materiaal en een overbroekje dat waterdicht is. De delen van dit type luier kunnen apart worden gewassen.